Ghid de supravietuire cu familia de sarbatori

Craciunul este un moment special al anului pentru multi oameni. Este timpul sa te relaxezi si sa sarbatoresti alaturi de cei dragi. Asteptam cu nerabdare acest moment si deseori avem sperante si asteptari despre cum va fi. Dar, cu aceasta emotie si asteptare fericita, vin o multime de alte lucruri care pot fi sau nu la fel de placute. Gandeste-te la centrele comerciale aglomerate, cheltuielile financiare, planificare și organizare, respectarea „traditiilor” familiale si interactiunile cu familia extinsa.

Cu totii cunoastem idealul zilei de Craciun de la Hollywood, al familiei iubitoare adunate in jurul bradului, dar relatiile de familie reale pot fi complicate, iar apropierea festivitatilor poate parea descurajantă. Deci, cum supravietuim familiei in preajma Craciunului? 

1.Practică acceptarea

Cateodata planurile pe care ni le facem nu se potrivesc cu realitatea. Acel Craciun feeric din filmele de sezon s-ar putea sa nu coincida cu atmosfera mai tensionata de la noi din familie sau cu aspectele de organizare care nu merg atat de bine. Fii pregatit pentru nepregatit si pentru a accepta ca nu intotdeauna lucrurile ies asa cum ni le planificam.

2.Incearca sa accepti oamenii asa cum sunt.

Nu suntem perfecti si cu totii facem greseli. Stiu, vrem sa-i schimbam pe cei apropiati noua pentru ca daca pun in aplicare sugestiile noastre, le-ar fi mult mai bine. Dar, nu e suficient, daca ei nu vor sa se schimbe. Concentreaza-te pe partile lor bune, toata lumea are o istorie in spate si motive pentru care au ajuns sa se comporte intr-un anumit mod. Fii intelegator! 

3.Alege-ti bataliile.

Sunt unele aspecte pe care este important sa incerci sa le ignori daca vrei sa ai un Craciun linistit, altele poate consideri ca nu. Alege cu atentie subiectele care merita sa fie confruntate.

4.Divagheaza si cucereste

Cu alte cuvinte, muta mereu discutia de pe tine. Raspunde politicos, dar scurt, la orice intrebare despre tine, apoi intoarce-o rapid catre interlocutorul tau si mai pune-le inca vreo 12. Cand nu mai are ce sa-ti povesteasca despre viata lui, incearca sa tii conversatia cel mult la nivel de small talk.

5.Gandeste-te la raspunsuri in avans.

Cel mai probabil avem un subiect mai personal pe care membrii familiei il abordeaza direct si care ne creeaza un oarecare disconfort. De regula, daca nu avem un partener/partenera, suntem casatoriti dar nu avem copii, am divortat recent, ne-am ingrasat sau am slabit, sunt sanse mari ca cineva sa adreseze o intrebare intruziva. Vino pregatit cu cateva raspunsuri ca sa-ti usurezi momentul.

6.Scapa atunci cand poti :). 

Glumesc! Ia in considerare sa faci pauze de la interactiunea cu familia. Daca planuiesti sa stai mai multe zile la ei, fa-ti planuri sa te vezi cu un prieten, sa mergi la un film sau sa iesi in oras. O sa fie un moment de pauza binevenit!

Daca simti ca ai nevoie de sprijin in depasirea unei situatii care iti provoaca neliniste, nu ezita sa ma contactezi pentru un plan de actiune personalizat.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *